RSS
 

Chicken Murgh Makhani, czyli Indyjski Butter Chicken!

20 lip

Butter Chicken

Kolejna odsłona kuchni indyjskiej. Początkowo myślałam, że już nie wyjdzie, ale na końcu okazało się, że wyszedł taki jak u mojej znajomej! Jest Hinduską i uczy mnie naprawdę wspaniałych rzeczy. Jednak do tej potrawy trzeba wyposażyć się w wiele składników …co najważniejsze – nie bójmy się przyprawiać!

Roztapiamy na patelni masło. Wrzucamy cebulę (3 duże) pokrojoną na kawałki. Doprawiamy łyżeczką chilli w proszku, solą, łyżeczką cynamonu, 4 liśćmi laurowymi, kilkoma goździkami i jeśli mamy to pestkami z dyni (prażonymi). Smażymy chwilę. Dodajemy łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej. Dorzucamy garść orzechów nerkowca pokrojonych na kawałki. Następnie dodajemy pomidory (5 dużych, albo np. 2 duże i puszka pomidorów) i łyżeczkę przyprawy tandoori masala. Wszystko gotuje się razem około 15 minut. Dodajemy łyżeczkę kminu w proszku i łyżeczkę kolendry w proszku. Jeżeli mamy należy dodać sproszkowane liście kozieradki, ale niekoniecznie.

W między czasie kroimy kurczaka na kawałki i marynujemy je w soli, odrobinie mąki, zsiadłym mleku (lub jogurcie naturalnym) i łyżeczce garam masali

Ustawiamy sitko na garnku. Przelewamy nasz „sos” na sitko. Zostawiamy oczywiście część płynną, a gęstą wrzucamy do blendera. Następnie ponownie wrzucamy na sitko i przecieramy. Resztki zostają do wyrzucenia, a sos zagotujemy ponownie. 

Smażymy szybko kurczaka na maśle, a następnie wrzucamy go do sosu. Dodajemy łyżkę gęstej śmietany i łyżeczkę cukru! Smacznego! Podajemy z ryżem basmati :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania główne

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz