RSS
 

Indyjska „Halwa”

15 lip

W związku, że obracam się w międzynarodowym towarzystwie to dodatkowo uczę się gotować. Kocham kuchnię indyjską! Dlatego mam dla Was indyjską – bardzo słodką – „Halwę” (halłę).

Składniki:

- orzechy nerkowca, rodzynki;

- porcja kaszki manny (pamiętajcie ile wrzuciliście);

- porcja wody (dwa razy tyle, co kaszki);

- porcja cukru (z reguły tyle ile kaszki);

- masło.

Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy rodzynki z orzechami. Rodzynki muszą zrobić się jak baloniki, a orzechy zbrązowieć. Wsypujemy kaszkę i smażymy wszystko razem na wolnym ogniu, nic na szybko. Następnie dolewamy wody i mieszamy w dalszym ciągu na wolnym ogniu. Na samym końcu dodajemy cukier. Im większa porcja tym dłużej będzie robił się nasz deser. Jest on bardzo słodki! Osobiście polecam dać mniej cukru, ale znowu nie za mało, żeby nie było to mdłe ;)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Desery, Przekąski

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz