RSS
 

Pomidorowa z pieczonych pomidorów

28 lip

Pomidorowa z pieczonych pomidorów

Kocham pomidorówkę! Już raz przedstawiłam jeden przepis na pomidorową z mascarpone – była delikatna. Dzisiaj bardziej wyrazista :)

Składniki:

  • bulion (500ml) najlepiej wołowy, ale gdy macie z kury nic się nie stanie – polecam nawet wywar na kostce, nie ma to znaczenia ja dorzuciłam do tego por i marchew po kawałku, bo mam mrożone;
  • pomidory – u mnie ok. 80dag świeżych jakichkolwiek + pół puszki krojonych z czosnkiem, ale co dacie to już wasza decyzja;
  • pomidory suszone – ja akurat mam, więc dałam;
  • czosnek (dużo);
  • bazylia, sól, pieprz, cukier.

 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim pomidory pocięte w plasterki (i suszone jak macie pocięte na kawałki, trochę się spieką). Wszystko lejemy jeszcze oliwą i posypujemy solą, czosnkiem, pieprzem i cukrem. Czosnek obieramy i wkładamy go w pomidorki (dużo). Wkładamy do piekarnika na 190C i ok. 1 – 1,5h (zależy od piekarnika).

Do blendera pakujemy nasze pieczone pomidorki, bazylię, pomidory z puszki i blenderkujemy ;) Doprawiamy do smaku. Mieszamy z bulionem.

Nie dodajmy za dużo soli, jeśli mamy rosołek z kostki i suszone pomidory ;)

Mieszamy wszystko i gotowe ;) Można podawać z grzankami!

Smaczego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Zupy

 

Dodaj komentarz