RSS
 

Pomarańczowa rozkosz

15 lip

Pomarańczowa rozkosz, czyli puchate intensywnie pomarańczowe ciasto

Od zawsze mówiłam, że z pieczeniem mi ciężko idzie, że nawet przepisy pod tytułem „Proste, łatwe, musi wyjść nie ma innej opcji” nie zawsze wyjść musiały .. ale z pomarańczowym ciastem było inaczej .. przekonałam się do ciast pieczonych na oleju!

Składniki:

  • 2 pomarańcze;
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju – byle nie z pierwszego tłoczenia, bo ma zbyt intensywny smak – u mnie olej z orzechów arachidowych, zwykły rzepakowy czy słonecznikowy też może być;
  • 4 duże jajka;
  • 1 i 1/3 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mąki (jadałam 1,5);
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 12 łyżeczki sody;
  • cukier puder do ewentualnego posypania.

Wykonanie:

Pomarańcze myjemy dokładnie, odcinamy końcówki. Kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera razem ze skórką!! (dlatego najlepsze są pomarańcze bezpestkowe). Miksujemy na owocową pulpę. Dodajemy olej i znowu miksujemy.

Jajka miksujemy z cukrem na jasną, pulchną masę (ja za 1 razem nie miałam jej, aż tak pulchnej i też wyszło ;)). Dodajemy pomarańcze i miksujemy. Następnie musimy wmieszać mąkę, proszek i sodę.

Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy, wylewamy ciasto.

Wstawiamy do piekarnika na 175C i pieczemy do suchego patyczka tj. około 60 minut. Gdyby ciasto zbytnio przypalało się z góry możemy je przykryć folią aluminiową.

Jak przepis głosił ciasto robi się lepsze z każdym dniem o ile szczelnie zapakujemy je w foliowy woreczek :)

Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, Piekarnia

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz