RSS
 

Chińszczyzna, czyli co Chang w lodówce miał ;)

11 cze

Chińszczyzna

Lubię eintop .. lubię właśnie takie potrawy jednogarnkowe .. a ze względu na specyfikę będzie orientalnie!

Składniki:

  • pieczarki pokrojone na ćwiartki;
  • cukinia;
  • brokuły pokrojone na małe kawałki;
  • fasolka szparagowa (została mi z wczoraj ;) );
  • cebula + czosnek;
  • sos curry (u mnie VitAsia);
  • mleko kokosowe 300ml;
  • suszone pomidory;
  • przyprawy – papryka słodka i ostra, czosnek, sól;
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę;
  • olej z orzechów arachidowych (może być zwykły);
  • alternatywnie: dodatkowo ryż ugotowany w kurkumie.

Wykonanie:

Najpierw obsmażamy mięso na oleju ze 2-3 minuty wraz z odrobiną sosu curry. Odkładamy na bok.

Na tej samej patelni: wlewamy mleko i dodajemy resztę składników, trochę rozcieńczamy wodą, dodajemy znów odrobinę sosu curry i przyprawy. Wszystko musi się gotować do czasu, gdy składniki zmiękną. Potem dorzucamy mięso i ryż. Polecam dodać więcej papryki ostrej lub chilli i ciut soku z limonki (u mnie TaoTao chilli z cytryną).

Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania główne

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz