RSS
 

Matiasy na ostro

25 lut

Matiasy na ostro

Czasem nachodzi mnie ochota na matiasy. I to nie tylko na takie w śmietanie z jabłkiem i cebulą ..

Składniki:

  • 1 kg matiasów;
  • 6 łyżek oleju;
  • 4 duże cebule;
  • 4 łyżeczki cukru;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • mały przecier pomidorowy;
  • chilli lub sos chilli;
  • pieprz;
  • papryka w proszku;
  • ocet.

 

Wykonanie:

Matiasy płuczemy i kroimy na ok. 2cm paski. Cebulę kroimy i szklimy z cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym do czasu, aż zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, sos chilli, pieprz, paprykę i ocet. Całość dokładnie zagotowujemy. Gdy lekko przestygnie zalewamy matiasy i mieszamy. Odstawiamy przynajmniej na godzinę.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania główne, Przekąski

 

Dodaj komentarz