RSS
 

Rolada szpinakowa z łososiem i puszystym chrzanowym serkiem

02 sty

Rolada szpinakowa z łososiem i puszystym chrzanowym serkiem

Bardzo prosta w wykonaniu. Zachwyca tym, że robi się ją dość szybko, a po schłodzeniu w lodówce aż prosi się o pokrojenie na plasterki.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego);
  • 2 łyżki mąki;
  • czosnek;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 3-4 jajka;
  • serki Almette (2 chrzanowe albo dla z łagodzenia smaku 1 chrzanowy i 1 śmietankowy, dla urozmaicenia można użyć też Almette z czosnkiem);
  • łosoś (tak zwane „ścinki z łososia” albo „łosoś sałatkowy” – najtańsza wersja łososia, dostępna w marketach, wystarcza opakowanie 250g).

 

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy na maśle szpinak dodając do niego czosnek wedle uznania, pieprz i sól. Gdy ostudzimy go po usmażeniu mieszkamy go z żółtkami z jajek i mąką (dodajemy ją „na oko”), żeby nie było grudek.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Dodajemy je do szpinaku i delikatnie mieszamy. Uzyskujemy tym sposobem puszystą masę.

Przygotowujemy blachę z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na nią wylewamy powstałą masę – powinna pokryć całą blachę przeciętnej wielkości piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, grzałki góra-dół przez 15 – 17 minut. Najlepiej środek sprawdzać wykałaczką.

Przestygnięty „placek” smarujemy serkiem, a następnie układamy łososia, aby przykrył całość.

Ostatni etap to zwijanie wszystkiego jak rolada, a następnie zawijanie ściśle w folię do żywności. Sam placek może delikatnie popękać. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (absolutnie nie do zamrażalnika). Po schłodzeniu można kroić ostrym nożem na plastry.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Przekąski

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz